Pełna i kompleksowa dietoterapia do zdecydowanie coś więcej, niż zbilansowany plan żywieniowy. To dbałość o to, co najcenniejsze - o własne zdrowie. To obranie właściwego kierunku, sposobu myślenia i żywienia - drogi, którą podążam wraz z moimi pacjentami. To właśnie ich sukcesy, a w tym poprawa stanu zdrowia cieszą mnie najbardziej.
Tytuł magistra dietetyki uzyskałam na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu w 2014 roku. W 2019 roku obroniłam pracę doktorską na Wydziale Lekarskim I, na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu uzyskując tytuł doktora nauk medycznych. W pracy skupiłam się na ocenie stanu odżywienia osób starszych oraz na ocenie skuteczności interwencji żywieniowej u tychże osób. Za osiągnięcia uzyskane w 2017 roku otrzymałam nagrodę zespołową dydaktyczną z rąk Rektora UMP.
Obecnie pracuję w Katedrze i Klinice Medycyny Paliatywnej na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu na stanowisku asystenta.
Od 2015 roku prowadzę Fundację Dietoterapii i Promocji Zdrowia „KIERUNEK ZDROWIE”, w której to pracuję jako dietetyk.
Od tego też roku jestem zastępcą redaktora naczelnego w czasopiśmie naukowym "Postępy dietetyki w geriatrii i gerontologii" wydawanym przez Fundację.
Od 2014 roku pracuję w Wielkopolskim Stowarzyszeniu Wolontariuszy Opieki Paliatywnej "Hospicjum Domowe" gdzie prowadzę dietetyczną poradnię geriatryczną. Poza praktyką indywidualną realizuję projekty współfinansowane z Urzędu Miasta Poznania (Zapobieganie zaburzeniom odżywiania się u osób w wieku 60+ -rozwinięcie i kontynuacja; Grupa wsparcia dla osób starszych z otyłością "Zdrowo ODWAŻni" i wiele innych).
Nieustannie poszerzam swoje horyzonty naukowe nie zatrzymując się w miejscu. Uczestniczę w wielu wydarzeniach naukowych w Polsce oraz Europie.
Współorganizuję konferencje naukowe (Dietetyka Gerontologiczna - wyzwania i szanse; Ogólnopolska Konferencja Nowe trendy fakmakoterapii, Geriatria i Medycyna) oraz prowadzę liczne kursy / szkolenia / studia podyplomowe / prelekcje na konferencjach.
Jestem autorką publikacji naukowych w renomowanych czasopismach polskich i zagranicznych, wswpółautorką podręczników (m. in. Dietetyka kliniczna; Zrozumieć starość; Profilaktyka chorób układu krążenia w starszym wieku).
Zapraszam tutaj: :)
https://www.facebook.com/dietetykmartalewandowicz/
Dyplomowany dietetyk – absolwent magisterskich studiów stacjonarnych na kierunku Dietetyka, przy Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Aktualnie doktorant Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu oraz uczestnik Podyplomowego Studium Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności. Jego doświadczenie zawodowe, oparte jest na wcześniejszej pracy w poradni dietetycznej Dietactive oraz pracy w Ośrodku Badań Żywieniowych. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków, Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych oraz Polish Lipid Association. Uczestnik oraz współorganizator wielu konferencji naukowych i szkoleń. Autor publikacji naukowych w renomowanych czasopismach. Uczestnik programu edukacji zdrowotnej "Obniżamy cholesterol ze smakiem". Członek Zespołu ds. jakości kształcenia na kierunku Dietetyka, przy Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Specjalizuje się w dietoprofilaktyce i dietoterapii chorób sercowo-naczyniowych. W jego obszarze zainteresowań znajdują się również kwestie dotyczące wpływu działania surowców roślinnych, bogatych w związki bioaktywne na zdrowie człowieka.
Jeżeli są Państwo zainteresowani spotkaniem z naszym dietetykiem, prosimy o wypełnienie formularza po prawej stronie. Można również napisać na adres mailowy znajdujący się w zakładce Kontakt. Wówczas nasz dietetyk skontaktuje się z Państwem w celu ustalenia szczegółów. W razie pytań, można również bezpośrednio kontaktować się pod numerem telefonu zamieszczonym w Kontakcie.
Konsultacje z dietetykiem możliwe są zarówno osobiście, jak i przez Internet.
Możliwy jest również dojazd do pacjenta.
Strefa dojazdu obejmuje cały Poznań i okolice (Bogucin, Swarzędz, Kicin, Kobylnica, Gruszczyn, Baranowo, Janikowo, Czerwonak, Koziegłowy, Puszczykowo). Jeśli nie ma Twojej miejscowości – skontaktuj się z dietetykiem, na pewno znajdziecie rozwiązanie.
Zanim dojdzie do spotkania z dietetykiem prosimy pobrać poniżej znajdujący się "wywiad zdrowotno-żywieniowy" oraz "dzienniczek bieżącego spożycia" i wypełnić je zgodnie z zamieszczoną instrukcją W razie pytań dietetyk chętnie Państwu pomoże. "Wywiad żywieniowy" może zawierać nieuzupełnione pola. Wypełnione dokumenty można odesłać mailem lub wziąć ze sobą na spotkanie.
Dzienniczek bieżącego spożycia
I wizyta (130 zł) + plan żywieniowy (150 zł)
Krok po kroku – poznajmy się
Wizyta rozpoczyna się analizą stanu zdrowia, nawyków żywieniowych (w tym oceną wcześniej wypełnionego dzienniczka żywieniowego), aktywności fizycznej oraz stylu życia.
Podczas wywiadu zdrowotno-żywieniowego na pewno zapytam o:
- jednostki chorobowe (obecne, przebyte), przyjmowane leki i suplementy diety
- badania laboratoryjne krwi / moczu
- stan jelit / odporność
- częstotliwość spożywanych posiłków
- preferencje smakowe dotyczące wszystkich grup składników spożywczych
Na pewno udzielę wstępnych wskazówek i zaleceń żywieniowych, co będzie miało miejsce podczas całej współpracy. Dietoterapia to również edukacja!
Wszelkie zebrane informacje umożliwią mi skomponowanie indywidualnego, optymalnie dostosowanego do potrzeb i preferencji planu żywieniowego.
Następnie, na pierwszej, jak i na każdej kolejnej wizycie wykonam pomiary antropometryczne oraz analizę składu ciała metodą bioimpedancji elektryczmej (BIA). Analiza ta dostarcza niezbędnych informacji pozwalających na opracowanie spersonalizowanych planów żywieniowych oraz wspólne określenie celów i założeń diety.
Analizator składu ciała - InBody120 bada i analizuje:
– masę ciała
– masę mięśni szkieletowych
– masę tkanki tłuszczowej
– zawartość białka i składników mineralnych
– całkowitą zawartość wody w organizmie
– BMI
– procentową zawartość tkanki tłuszczowej
– wskaźnik talia-biodro (WHR)
– podstawową przemianę materii (BMR)
– segmentalną zaawartość tkanki tłuszczowej i beztłuszczowej (prawego i lewego ramienia, prawej i lewej nogi, tułowia)
– stopień otyłości (%)
Aby badanie zostało przeprowadzone w sposób właściwy i rzetelny, należy odpowiednio się do niego przygotować:
Ponadto, analiza wykonywana jest na boso, najlepiej w bieliźnie, a na czas badania należy zdjąć całą biżuterię.
Przeciwwskazaniem do przeprowadzenia pomiarów są:
o czym uprzednio, zawsze należy mnie poinformować.
Przygotowanie osoby do badania (wprowadzenie danych do komputera, zdjęcie części ubioru) trwa ok. 2 minut, zaś sam pomiar zaledwie kilka sekund.
DOPIERO PODCZAS KONSULTACJI MOŻNA ZDECYDOWAĆ SIĘ NA UŁOŻENIE PLANU ŻYWIENIOWEGO.
WAŻNE: Istnieje możliwość stosowania wybranego jadłospisu kilkukrotnie – wyjaśnię na wizycie ;)
W oparciu o szczegółowo przeprowadzony z pacjentem wywiad żywieniowy, analizę składu ciała, dietetyk przygotuje indywidualny, 7-dniowy plan żywieniowy z uwzględnieniem preferencji smakowych, możliwości ekonomicznych i zasad właściwego żywienia w danym przypadku. Takie opracowanie zawierać będzie nazwy posiłków, produkty w skład ich wchodzące wraz z gramaturą i miarami domowymi oraz dokładne przepisy - sposoby przygotowania potraw. Całość będzie wzbogacona o wskazówki i zalecenia żywieniowe.
PAKIET PODSTAWOWY - 150 zł
*jeśli są to podstawowe choroby dietozależne (nadciśnienie, cukrzyca typu 2 lub dislipidemia mieszana),
PAKIET SPECJALISTYCZNY - 200 zł
**np. dieta w alergiach, nietolerancjach pokarmowych, w zespole jelita nadwrażliwego - dieta FODMAP, choroby autoimmunizacyjne, kobieta karmiąca, która musi eliminować alergeny.
WW oparciu o szczegółowo przeprowadzony z pacjentem wywiad żywieniowy, analizę składu ciała, dietetyk przygotuje indywidualny, 7-dniowy plan żywieniowy z uwzględnieniem preferencji smakowych, możliwości ekonomicznych i zasad właściwego żywienia w danym przypadku. Takie opracowanie zawierać będzie nazwy posiłków, produkty w skład ich wchodzące wraz z gramaturą i miarami domowymi oraz dokładne przepisy - sposoby przygotowania potraw. Całość będzie wzbogacona o wskazówki i zalecenia żywieniowe. Możliwe jest również przygotowanie planu żywieniowego, długoterminowego, np. miesięcznego. Wówczas cena ustalana jest indywidualnie.
*Możliwość zamówienia pojedynczych dni w cenie 15 zł/ dzień
Wizyty kontrolne mają na celu monitorowanie przebiegu dietoterapii.
Podczas kontroli poruszymy wszelkie pytania i spostrzeżenia, które pojawiły się w trakcie leczenia żywieniowego.
Ustalimy dalsze cele i etapy leczenia żywieniowego.
W ramach każdej wizyty zostanie również wykonana ponownie analiza składu ciała oraz zostaną przekazane dalsze wskazówki żywieniowe.
Wizyta kontrolna trwa ok. 15-30 minut
Zaleca się 1-2 wizyty kontrolne w miesiącu
DOPIERO PODCZAS WIZYTY KONTROLNEJ MOŻNA ZDECYDOWAĆ SIĘ NA UŁOŻENIE KOLEJNEGO PLANU ŻYWIENIOWEGO.
Nasi dietetycy proponują świadczenie usług w zakresie przeprowadzania wykładów i szkoleń dla firm lub instytucji takich, jak:
Ceny ustalane są indywidualnie. W celu omówienia szczegółów prosimy o kontakt telefoniczny lub e-mailowy umieszczony
w Kontakcie.
Zajmujemy się przygotowywaniem szeroko pojętych materiałów edukacyjnych dotyczących żywności i żywienia.
Dla firm wprowadzających nowy produkt na rynek żywnościowy oferujemy swój udział w kampanii reklamowej, polegającej na:
Dla portali internetowych i wydawców czasopism proponujemy pisanie artykułów naukowych i popularnonaukowych o wysokiej wartości merytorycznej.
Szanowni Państwo, aby poznać opinie naszych Pacjentów zapraszamy do odwiedzenia profilu naszego dietetyka na portalu Znany Lekarz:
tel. 601-724-445
martalewandowicz@kierunek-zdrowie.pl
tel. 793-992-456
bartekkulczynski@kierunek-zdrowie.pl